svgorgija

Иконата е симбол на верата која те приближува до Бог. Погледнете што треба да знаете за иконите дома:

 

Редно е во секој христијански дом да има барем една икона, која ќе го штити семејството и чува домот. Кај нас, запазувајќи ги законите на источно-православниот канон, иконата треба да биде закачена на источниот ѕид или агол, па да биде со грб кон изгрејсонцето. Местото не треба да е тајно, туку напротив – секој треба да ја гледа иконата, велат од lady.mk

 

Во случај ако немате таков ѕид, тогаш може да изберете било кој друг ѕид од домот, ако следите неколку услови.

 

До иконата не треба да има фотографии, рамки со други пораки, часовници или украси. Освен тоа иконата не треба да биде во близина на радио или телевизија.


Прочитано 1353 пати