skyfall

Skyfall, се наоѓа на 13-тото место од вкупно 14-те филмови кои на креаторите им донеле приходи од над милијарда долари. “Скаjфол” најверојатно ќе ги надмине остварувањата на “Црниот витез” и ќе се искачи на 13-та позиција на листата, коментираат филмските специјалисти.

Според нив, земајќи во предвид дека во следните три години во кино салите ќе дојдат голем број на долгоочекувани скапо буџетни филмови (меѓу кои “Војна на ѕвездите – епизода 7″, “Аватар 2″, “Трансформерс 4″ и др.) може да се каже дека листата на наслови, најверојатно ќе се зголеми.

Еве и рангирањето што го објави Блиц.

1. “Аватар” (2009, режисер Џејмс Камерон) – $ 2 782 275 172.

2. “Титаник” (1997, режисер Џејмс Камерон) – $ 2 185 372 302.

3. “The Avengers” (2012, режисер Џос Ведон) – $ 1 511 757 910.

4. “Хари Потер и даровите на смртта: Дел 2″ (2011, режисер Дејвид Јејтс) – $ 1 328 111 219.

5. “Трансформерс: Темната страна на Месечината” (2011, режисер Мајкл Беј) – $ 1 123 746 996.

6. “Господарот на прстените: Враќањето на кралот” (2003, режисер Питер Џексон) – $ 1 119 929 521.

7. “Црниот витез: преродба” (2012, режисер Кристофер Нолан) – $ 1 081 041 287.

8. “Пиратите од Карибите: сандакот на мртовецот” (2006, режисер Гор Вербински) – $ 1 066 179 725.

9. “Играта на играчките 3 3D” (2010, режисер Ли Анкрич) – $ 1 063 171 911.

10. “Пиратите од Карибите: Во непознати води” (2011, режија Роб Маршал) – $ 1 043 871 802.

11. “Војна на ѕвездите Епизода I: Невидлива закана” (1999, режисер Џорџ Лукас) – $ 1 027 044 677.

12. “Алиса во земјата на чудата” (2010, режисер Тим Бартон) – $ 1 024 299 904.

13. “Црниот витез” (2009, режисер Кристофер Нолан) – $ 1 004 558 444.

14. „Скајфол” (2012, режисер Сем Мендес) – $ 1 000 200 000.


Прочитано 2374 пати