piluli

Различни видови на апчиња ќе ни помагаат во борбата против другите недостатоци

Научниците развиваат различни лекови со кои ќе го олеснат животот и ќе не направат уште посовршени. Науката во 21 век веќе работи на апчиња, кои ќе ги отстрани сите наши лоши навики.

 

Пилула што ги заменува тренинзите
Тоа само ќе ја прекине долгата војна меѓу храната и тренинзите. Во моментов се подготвува пилула што едноставно го уништува вишокот килограми! Научниците во Институтот за истражување на рак велат дека хормонот ирисин, може да ги замени физичките вежби кои го тераат телото да троши повеќе енергија. Овој хормон ги согорува калориите, ја подобрува обработката на инсулин и ги остварува соништата на сите дебели луѓе.

 

Вистински лек за мамурливоста

 

Научниците во Калифорнискиот универзитет создадоа лек, наречен дихидромирисетин (DHM), што според нив значително ги намалува симптомите на мамурливоста. Биле спроведени тестови со стаорци, со тоа  што им давале алкохол, а потоа на половина од нив бил даден DHM, а на останатите – не. Животинките на кои им бил дадено лекот, успеале да се справат лесно со тоа што ефектот бил голем – тие како да не земале алкохол.

 

Пилула против бременост за мажи

 

Мажот произведува 1000 сперматозоидите со секој удар на срцето. За среќа научниците наишле случајно на соединение, наречено JQ1. Тоа го намалува количеството сперма што го произведуваат глувците и го намалува квалитетот на спермата.
Пилула која спречува зависност од шопинг

 

Постои медицинско име за состојбата во која човекот не може да се престане да купува – ониоманија. Се чини дека има пилула која може да ја исклучи желбата за шопинг. Научниците во универзитетот во Минесота спроведоа експеримент со лек, наречено мемантин. Тие го дале на луѓе кои трошат до 61% од месечната плата за случајно посакувани нешта. Откако го земале лекот во текот на 8 недели, тие ги намалиле симптомите и трошоците половина.

 

Пилула против расизмот

 

Научници од Оксфорд открија неодамна за лекот пропранолол. Лекот ја намалува потсвесно негативната реакција на учесниците во истражувањето. Се смета дека тоа се добива, бидејќи лекот го потиснува стравот и подбивот, а расизмот е токму тоа.

 


Прочитано 2792 пати