sijalica energetska

Откако старите светилки со вжарено влакно, измислени кон крајот на 19-тиот век, веќе се забранети кај нас, продавниците се наполнија со новите штедливи светилки.

 

Но, излезе истражување, според кое се покажа дека тие се супер. Новите штедливи светилки предизвикуваат рак, а истражувањето е направено од американските научници од Државниот универзитет во Њујорк.

 

Најпаметните поглавја утврдиле дека заштедата на енергија од светилки кои емитуваат премногу ултравиолетова радијација, влијае исклучително негативно врз кожата.

 

Истражувачите го споредиле емисиите, емитувани од двата вида светилки. Тие откриле дека новите сијалици ги оштетуваат клетките на кожата по долго и интензивно изложување на нивната светлина. Како резултат на тоа заштедата на енергија може да предизвика бројни кожни болести, вклучувајќи и рак.

 

Производителите на светилки веднаш возвратиле со обвиненија, при што изјавиле дека ултравиолетовите зраци се во нормални граници.


Прочитано 8122 пати