mini kuka

Кога Џејмс Стјуарт дознава за случајот со бездомната жена која починала во пожар во картонското засолниште на улиците на Ванкувер, тој решава да измисли нешто со кое да помогне за тие слични инциденти да не се случуваат повеќе во градот. Така Стјуарт решава да ја создаде “Дванаесетте коцки”, компанија која дизајнира и произведува куќи.

 

Секој дом, составен од 26.7 метри квадратни, е конструиран на две нивоа во кои се посебни секојдневна зона, катче со биро, кревет, кујна и бања.

 

Стјуарт живее во една од овие куќички во период од осум месеци, за да докаже дека домот располага со се што е потребно за еден човек и најмногу за да ги поттикне градовите да размислуваат за изградба на мали блокови во кои ќе можат да бидат прифатени многу од бездомниците.


Прочитано 18323 пати